HISTORIA POLSKI POZNAWANA W PODRÓŻY

30.05.18

Związek organizuje  wjazd pn. HISTORIA POLSKI POZNAWANA  W PODRÓŻY.

Termin: 24.06-29.06.

Trasa planowanego wyjazdu  to miejsca związane z historią Polski min.  miejsca bitew z Armią Bolszewicka  w 1920 r. oraz kulturą Kresów II RP. Planowane miejsca do odwiedzenia to ; Ossów k/Wołomina, Białystok, Sokółka, Bohoniki ( zapoznanie się z kulturą  muzułmańską), Białowieża, Święta Góra Grabarka
 ( miejsce kultu prawosławia), Siemiatycze.

Koszt wyjazdu – ok. 600 zł
Wyjazd ten jest  wspierany  przez  Gminę Świebodzin – realizacja zadania publicznego.

ZAPISY – jeszcze trwają . Wszelkie informacje w siedzibie związku.

OGŁOSZENIE09.08.21

Niniejszym zawiadamiamy  , że odbędzie się  zebranie sprawozdawczo – wyborcze Świebodzińskiego Związku Kresowian.

78 ROCZNICA RZEZI WOŁYŃSKIEJ13.07.21

11 lipca to dzień, w którym upamiętniane są ofiary brutalnych mordów dokonanych na polskich mieszkańcach terenów dawnych Kresów Rzeczypospolitej. Rocznica, która była zapomniana, od kilku lat coraz mocniej przebija się do świadomości Polaków. W przypadającą w tym roku 78 rocznicę zbrodni wołyńskiej – obchodzony jest w Polsce po raz kolejny, Narodowy Dzień Pamięci Ofiar Ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów na obywatelach II Rzeczypospolitej Polskiej. Dzień ten został ustanowiony 22 lipca 2016 r. specjalną uchwałą Sejmu.