HISTORIA POLSKI POZNAWANA W PODRÓŻY

30.05.18

Związek organizuje  wjazd pn. HISTORIA POLSKI POZNAWANA  W PODRÓŻY.

Termin: 24.06-29.06.

Trasa planowanego wyjazdu  to miejsca związane z historią Polski min.  miejsca bitew z Armią Bolszewicka  w 1920 r. oraz kulturą Kresów II RP. Planowane miejsca do odwiedzenia to ; Ossów k/Wołomina, Białystok, Sokółka, Bohoniki ( zapoznanie się z kulturą  muzułmańską), Białowieża, Święta Góra Grabarka
 ( miejsce kultu prawosławia), Siemiatycze.

Koszt wyjazdu – ok. 600 zł
Wyjazd ten jest  wspierany  przez  Gminę Świebodzin – realizacja zadania publicznego.

ZAPISY – jeszcze trwają . Wszelkie informacje w siedzibie związku.

USTANOWIENIE SANKTUARIUM MATKI BOŻEJ KLEWAŃSKIEJ PATRONKI RODZIN PRZYBYŁYCH Z KRESÓW29.05.21

Klewań – miasto na Ukrainie (Wołyń), w obwodzie rówieńskim. Prywatne miasto szlacheckie położone było w XVI wieku w województwie wołyńskim, na wzgórzu nad Stubłą.  Od końca XV w. główna rezydencja polskich książąt Czartoryskich. Zamek zbudowany został przez ks. Michała Czartoryskiego, starostę bracławskiego. W II Rzeczypospolitej Klewań należał do powiatu rówieńskiego województwa wołyńskiego. Przed II wojną światową obok stacji kolejowej znajdowało się największe na Wołyniu letnisko, goszczące latem kilkuset gości.

76 ROCZNICA WJAZDU PIERWSZEGO TRASPORTU PRZESIEDLEŃCÓW Z KRESÓW WSCHODNICH18.04.21

15 kwietnia 1945r. na stację kolejową, wtedy jeszcze Nowy Zbąszyń wjechał pierwszy transport z przesiedleńcami z województwa Tarnopolskiego. Zmęczeni i przerażeni wygnańcy ze wsi Milno, Trościaniec Wielki dotarli do końcowej stacji swojej tułaczki.