HISTORIA POLSKI POZNAWANA W PODRÓŻY

30.05.18

Związek organizuje  wjazd pn. HISTORIA POLSKI POZNAWANA  W PODRÓŻY.

Termin: 24.06-29.06.

Trasa planowanego wyjazdu  to miejsca związane z historią Polski min.  miejsca bitew z Armią Bolszewicka  w 1920 r. oraz kulturą Kresów II RP. Planowane miejsca do odwiedzenia to ; Ossów k/Wołomina, Białystok, Sokółka, Bohoniki ( zapoznanie się z kulturą  muzułmańską), Białowieża, Święta Góra Grabarka
 ( miejsce kultu prawosławia), Siemiatycze.

Koszt wyjazdu – ok. 600 zł
Wyjazd ten jest  wspierany  przez  Gminę Świebodzin – realizacja zadania publicznego.

ZAPISY – jeszcze trwają . Wszelkie informacje w siedzibie związku.

74 ROCZNICA ZAKOŃCZENIA II WOJNY ŚWIATOWEJ13.05.19

74 lata temu Niemcy podpisały bezwarunkową kapitulację. 8 maja 1945 r. w Europie zakończyła się II Wojna Światowa. Czy II Wojna Światowa jest wciąż żywą częścią naszej historii? Czy też pamięć o niej słabnie, bo jest coraz mniej tych, którzy ją pamiętają?  Pamiętali o niej członkowie Świebodzińskiego Związku Kresowian, którzy zebrali się pod Obeliskiem Kresowym, aby uczcić tych, którzy polegli w walkach o wolność Polski i Europy.

PROF. NICIEJA W ZBĄSZYNKU I ŚWIEBODZINIE12.05.19

7 maja na zaproszenie Świebodzińskiego Związku Kresowian powiat świebodziński odwiedził prof. Stanisław Sławomir Nicieja. Przedpołudniem spotkał się z kresowianami i sympatykami Kresów w DDP Senior-Wigor w Zbąszynku, a popołudniu w Domu Kultury w Świebodzinie.