NARODOWY DZIEŃ PAMIĘCI OFIAR LUDOBÓJSTWA POLAKÓW NA KRESACH WSCHODNICH II RP.

06.08.18

Związek nasz wspólnie z parafią pw Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski   zorganizował w dniu 11.07.2018 r.  uroczyste nabożeństwo poświęcone  ofiarom Rzezi Wołyńskiej.

Uroczystość odbyła się  przy Pomniku Nekropolii Kresowych na cmentarzu komunalnym w Świebodzinie. Wśród zebranych były osoby pamiętające tamte tragiczne dni. Planowaliśmy, że  te osoby  będą  wspominać,  jednak  z uwagi na  duże emocjonalne przeżycie – powrót do tragicznych chwil - z tych, osobistych wspomnień zrezygnowaliśmy .

Odczytaliśmy  wspomnienia  min. Krzesimira Dębskiego z książki pt. Nic nie jest w porządku – Wołyń, moja rodzinna historia, raport Komendy AK Obszaru Lwowskiego z dnia 01.09.1943 r o rzezi na Wołyniu,  fragment wspomnień Aleksandra Kormana z książki „Ludobójstwo niepotępione” i inne. Modlitwa , którą  prowadził  ks. kanonik Zbigniew Matwiejów wyrażała nasze pragnienie, które  w wierszu pt. Wołyń 1943  Lech Makowski wyraził słowami:

„ Czy pamiętasz Panie Świata,
Męczenników tych z Wołynia,
Umierali z myślą o tej,
która nigdy nie zaginie.
Polska o nich zapomniała,
Rozpłynęła się w oddali,
Czasem drżąca ręka starca,
świeczkę zapali”

Dziękujemy Wszystkim, którzy pomogli nam zorganizować  nabożeństwo.

OGŁOSZENIE09.08.21

Niniejszym zawiadamiamy  , że odbędzie się  zebranie sprawozdawczo – wyborcze Świebodzińskiego Związku Kresowian.

78 ROCZNICA RZEZI WOŁYŃSKIEJ13.07.21

11 lipca to dzień, w którym upamiętniane są ofiary brutalnych mordów dokonanych na polskich mieszkańcach terenów dawnych Kresów Rzeczypospolitej. Rocznica, która była zapomniana, od kilku lat coraz mocniej przebija się do świadomości Polaków. W przypadającą w tym roku 78 rocznicę zbrodni wołyńskiej – obchodzony jest w Polsce po raz kolejny, Narodowy Dzień Pamięci Ofiar Ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów na obywatelach II Rzeczypospolitej Polskiej. Dzień ten został ustanowiony 22 lipca 2016 r. specjalną uchwałą Sejmu.