NARODOWY DZIEŃ PAMIĘCI OFIAR LUDOBÓJSTWA POLAKÓW NA KRESACH WSCHODNICH II RP.

06.08.18

Związek nasz wspólnie z parafią pw Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski   zorganizował w dniu 11.07.2018 r.  uroczyste nabożeństwo poświęcone  ofiarom Rzezi Wołyńskiej.

Uroczystość odbyła się  przy Pomniku Nekropolii Kresowych na cmentarzu komunalnym w Świebodzinie. Wśród zebranych były osoby pamiętające tamte tragiczne dni. Planowaliśmy, że  te osoby  będą  wspominać,  jednak  z uwagi na  duże emocjonalne przeżycie – powrót do tragicznych chwil - z tych, osobistych wspomnień zrezygnowaliśmy .

Odczytaliśmy  wspomnienia  min. Krzesimira Dębskiego z książki pt. Nic nie jest w porządku – Wołyń, moja rodzinna historia, raport Komendy AK Obszaru Lwowskiego z dnia 01.09.1943 r o rzezi na Wołyniu,  fragment wspomnień Aleksandra Kormana z książki „Ludobójstwo niepotępione” i inne. Modlitwa , którą  prowadził  ks. kanonik Zbigniew Matwiejów wyrażała nasze pragnienie, które  w wierszu pt. Wołyń 1943  Lech Makowski wyraził słowami:

„ Czy pamiętasz Panie Świata,
Męczenników tych z Wołynia,
Umierali z myślą o tej,
która nigdy nie zaginie.
Polska o nich zapomniała,
Rozpłynęła się w oddali,
Czasem drżąca ręka starca,
świeczkę zapali”

Dziękujemy Wszystkim, którzy pomogli nam zorganizować  nabożeństwo.

USTANOWIENIE SANKTUARIUM MATKI BOŻEJ KLEWAŃSKIEJ PATRONKI RODZIN PRZYBYŁYCH Z KRESÓW29.05.21

Klewań – miasto na Ukrainie (Wołyń), w obwodzie rówieńskim. Prywatne miasto szlacheckie położone było w XVI wieku w województwie wołyńskim, na wzgórzu nad Stubłą.  Od końca XV w. główna rezydencja polskich książąt Czartoryskich. Zamek zbudowany został przez ks. Michała Czartoryskiego, starostę bracławskiego. W II Rzeczypospolitej Klewań należał do powiatu rówieńskiego województwa wołyńskiego. Przed II wojną światową obok stacji kolejowej znajdowało się największe na Wołyniu letnisko, goszczące latem kilkuset gości.

76 ROCZNICA WJAZDU PIERWSZEGO TRASPORTU PRZESIEDLEŃCÓW Z KRESÓW WSCHODNICH18.04.21

15 kwietnia 1945r. na stację kolejową, wtedy jeszcze Nowy Zbąszyń wjechał pierwszy transport z przesiedleńcami z województwa Tarnopolskiego. Zmęczeni i przerażeni wygnańcy ze wsi Milno, Trościaniec Wielki dotarli do końcowej stacji swojej tułaczki.