KOSIECZYŃSKA BIESIADA KRESOWA

02.02.19

Jak co roku spotkanie rozpoczęła msza św., której przewodniczył członek honorowy związku ks. kan. Zdzisław Przybysz. Po mszy św. wszyscy udali się do Sali Wiejskiego Domu Kultury w Kosieczynie. Przybyłych witali członkowie zarządu Koła Terenowego Kosieczyn – Zbąszynek, gospodarze spotkania Władysław Kozak, Maria Dobry, Halina Mikułko. Wśród zaproszonych gości byli wypróbowani przyjaciele kresowian z włodarzami gminy na czele. Burmistrz Zbąszynka Wiesław Czyczerski życzył wszystkim, aby pamięć o Krasach była jak najdłużej kultywowana, Prezes Świebodzińskiego Związku Kresowian przypomniał o czekających nas rocznicach. Teraz przyszedł czas na podsumowanie roku 2018. Był to kolejny rok podróży odwiedziliśmy białostocczyznę. Wędrowaliśmy Szlakiem Czterech Kultur, nie zapomnieliśmy odwiedzić żubry. Grupa naszych członków wybrała się do Moskwy w powrotnej drodze odwiedzając Smoleńsk i Katyń. Biliśmy w dzwon katyński, złożyliśmy kwiaty, zapaliliśmy znicze, a potem pełni zadumy ruszyliśmy do Wilna. Radosne, kolorowe Wilno poprawiło nastroje. W 2019 roku czekają na nas następne wyzwania i następne podróże.

Po wspomnieniach nadszedł czas na zabawę, kresowianie udowodnili młodym, że wiek i przeżycia nie są dla nich przeszkodą do dobrej, wesołej zabawy. Kolejna Biesiada już za rok i wszyscy życzyli sobie spotkania w takim samym gronie.

KOLEJNA PIELGRZYMKA ŚZK DO ROKITNA26.07.19

Tradycyjnie w lipcową niedzielę kresowianie, członkowie Koła Terenowego Kosieczyn – Zbąszynek Świebodzińskiego Związku Kresowian wraz z przyjaciółmi 21 lipca stawili się przed obliczem Matki Cierpliwie Słuchającej, aby wspomnieć wszystkich pomordowanych kresowian i tych, którzy już odeszli.

76 ROCZNICA RZEZI WOŁYŃSKIEJ11.07.19

11 lipca to dzień, w którym upamiętniane są ofiary brutalnych mordów dokonanych na polskich mieszkańcach terenów dawnych Kresów Rzeczypospolitej. Rocznica, która była zapomniana, od kilku lat coraz mocniej przebija się do świadomości Polaków.