ECHO KRESÓW

11.03.19

W dniu 09.08.2019 r. w Sali widowiskowej Świebodzińskiego Domu Kultury wystąpił zespół „ECHO KRESÓW „ , który działa przy Domu Kultury Kresowej Świebodzińskiego Związku Kresowian w Świebodzinie. Zespół zaśpiewał utwory związane z Kresami Wschodnimi.

Ograniczony czas na występ wynikał z tego , że główny wykonawca tego koncertu, zespół z Jaszun ( Litwa) pn. Znad Mereczanki dawał swój popisowy koncert. Koncert w czasie spóźniony ( zespół nie zawinił ) , ale bardzo wartościowy i porywający.

Chętnych do śpiewania zapraszamy na próby do naszego zespołu , w każdy czwartek o godz. 17.00 ul. Kręta 11. ( za piekarnią Pani Balcewicz).

74 ROCZNICA ZAKOŃCZENIA II WOJNY ŚWIATOWEJ13.05.19

74 lata temu Niemcy podpisały bezwarunkową kapitulację. 8 maja 1945 r. w Europie zakończyła się II Wojna Światowa. Czy II Wojna Światowa jest wciąż żywą częścią naszej historii? Czy też pamięć o niej słabnie, bo jest coraz mniej tych, którzy ją pamiętają?  Pamiętali o niej członkowie Świebodzińskiego Związku Kresowian, którzy zebrali się pod Obeliskiem Kresowym, aby uczcić tych, którzy polegli w walkach o wolność Polski i Europy.

PROF. NICIEJA W ZBĄSZYNKU I ŚWIEBODZINIE12.05.19

7 maja na zaproszenie Świebodzińskiego Związku Kresowian powiat świebodziński odwiedził prof. Stanisław Sławomir Nicieja. Przedpołudniem spotkał się z kresowianami i sympatykami Kresów w DDP Senior-Wigor w Zbąszynku, a popołudniu w Domu Kultury w Świebodzinie.