ECHO KRESÓW

11.03.19

W dniu 09.08.2019 r. w Sali widowiskowej Świebodzińskiego Domu Kultury wystąpił zespół „ECHO KRESÓW „ , który działa przy Domu Kultury Kresowej Świebodzińskiego Związku Kresowian w Świebodzinie. Zespół zaśpiewał utwory związane z Kresami Wschodnimi.

Ograniczony czas na występ wynikał z tego , że główny wykonawca tego koncertu, zespół z Jaszun ( Litwa) pn. Znad Mereczanki dawał swój popisowy koncert. Koncert w czasie spóźniony ( zespół nie zawinił ) , ale bardzo wartościowy i porywający.

Chętnych do śpiewania zapraszamy na próby do naszego zespołu , w każdy czwartek o godz. 17.00 ul. Kręta 11. ( za piekarnią Pani Balcewicz).

80 ROCZNICA WYWÓZKI NA NIELUDZKĄ ZIEMIĘ11.02.20

10 lutego będziem pamiętali… tak rozpoczyna się pieśń ułożona w wagonie jednego z pierwszych transportów podążających w daleką, syberyjską głuszę. 80 lat temu władze sowieckie przeprowadziły pierwszą z czterech masowych deportacji obywateli polskich, w czasie, której – wg danych NKWD – do północnych obwodów Rosji i na zachodnią Syberię wywieziono około 140 tys. ludzi. W czasie transportu deportowani umierali z zimna, głodu i wyczerpania.

WIGILIA18.12.19

W poniedziałek – 16.12.2019 r. w HOTELU SEN spotkali się członkowie organizacji pozarządowych na kolacji wigilijnej. W spotkaniu oprócz członków udział wzięli także sympatycy związku, zaproszeni goście i osoby wspierające w codziennej działalności ŚZK .