ECHO KRESÓW

11.03.19

W dniu 09.08.2019 r. w Sali widowiskowej Świebodzińskiego Domu Kultury wystąpił zespół „ECHO KRESÓW „ , który działa przy Domu Kultury Kresowej Świebodzińskiego Związku Kresowian w Świebodzinie. Zespół zaśpiewał utwory związane z Kresami Wschodnimi.

Ograniczony czas na występ wynikał z tego , że główny wykonawca tego koncertu, zespół z Jaszun ( Litwa) pn. Znad Mereczanki dawał swój popisowy koncert. Koncert w czasie spóźniony ( zespół nie zawinił ) , ale bardzo wartościowy i porywający.

Chętnych do śpiewania zapraszamy na próby do naszego zespołu , w każdy czwartek o godz. 17.00 ul. Kręta 11. ( za piekarnią Pani Balcewicz).

KRESOWIANIE ROCZNICĘ NIEPODLEGŁOŚCI OBCHODZĄ Z WYCHOWANKAMI SOSW03.12.19

Świebodziński Związek Kresowian Koło terenowe Kosieczyn-Zbąszynek od wielu lat współpracuje ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno-Wychowawczym w Zbąszyniu. Kresowianie w listopadzie każdego roku odwiedzają wychowanków SOSW w Zbąszyniu. Zawsze na tę okazje przygotowują pogadankę z historii Polski, bardzo często popartą własnymi przeżyciami. Gospodarze serdecznie podejmują Kresowian i zaangażowaniem uczestniczą w spotkaniach.

KOLEJNA PIELGRZYMKA ŚZK DO ROKITNA26.07.19

Tradycyjnie w lipcową niedzielę kresowianie, członkowie Koła Terenowego Kosieczyn – Zbąszynek Świebodzińskiego Związku Kresowian wraz z przyjaciółmi 21 lipca stawili się przed obliczem Matki Cierpliwie Słuchającej, aby wspomnieć wszystkich pomordowanych kresowian i tych, którzy już odeszli.