PROF. NICIEJA W ZBĄSZYNKU I ŚWIEBODZINIE

12.05.19

Prof. Nicieja w trakcie pobytu we Lwowie przypadkowo trafia na Cmentarz Łyczakowski.

- Tu zobaczyłem groby Marii Konopnickiej, Gabrieli Zapolskiej, Walerego Łozińskiego i tak zaczęła się moja historia – mówił prof. Nicieja. Czasem się buntuje przeciwko nazwie Kresy. Ponad 600 lat byliśmy w tym Lwowie, Wilnie, Grodnie i nagle nam to odcięto. Każdy Polak z przyzwoitą maturą powinien wiedzieć, co to był Kamieniec Podolski, co było w Zbarażu i z czym łączyć Ostrą Bramę w Wilnie, kim były Orlęta Lwowskie. Nazywamy to kresy, ale jest to kawał historii Polski, której nie można zamknąć w dzisiejszych granicach.

Profesor wspomina jak po przypadkowym spotkaniu z Cmentarzem Łyczakowskim postanowił napisać książkę o tym cmentarzu tak nierozerwalnie związanym z historią Polski. Nie spodziewałem się, że to się tak rozwinie - przyznał prof. Nicieja. - Myślałem, że historię 200 miast, które Polska straciła, zawrę w 5-6 tomach. Dziś pracuje już nad 13 tomem historii i mitologii miast kresowych, Kresowej Atlantydy.

Z racji swoich zamiłowań i pracy stykam się bardzo często z przesiedleńcami z Kresów. Wciąż żyje w nich tamto wspomnienie - wielkiej, trudnej, przymusowej podróży w nieznane. Żyje i budzi nostalgię wśród przedstawicieli coraz młodszych pokoleń. Wiele jest tych wspomnień, bo też i przesiedlenia były zjawiskiem na niespotykaną skalę. Dość powiedzieć, że Polska w wyniku przesunięcia granic na zachód straciła na wschodzie ponad 200 miast. Straciła też połowę terytorium – dokładnie 177 tys. km kw. z 388 tys. km kw. jakie posiadała. Jako rekompensatę otrzymała 100 tys. km kw. terenów niemieckiej III Rzeszy i tak powstał nowy twór geograficzny.

Na spotkania autorskie przychodzą ludzie, którzy Kresową Atlantydę stracili i ludzie, których fascynuje jej legenda. - Te książki pozwalają jednym wrócić do świata lat dziecinnych, a innym poczuć klimat, smak i barwę tamtych miejsc i dawno minionych czasów. Tak było i u nas pełne sale słuchaczy z zaciekawieniem wsłuchane w historię przedstawianą przez prelegenta.

Po wykładach ustawiała się kolejka po zakup książek. Można było uzyskać dedykację autora i chwilę z nim osobiście porozmawiać.

76 ROCZNICA RZEZI WOŁYŃSKIEJ11.07.19

11 lipca to dzień, w którym upamiętniane są ofiary brutalnych mordów dokonanych na polskich mieszkańcach terenów dawnych Kresów Rzeczypospolitej. Rocznica, która była zapomniana, od kilku lat coraz mocniej przebija się do świadomości Polaków.

WYCIECZKA ŚZK DO GRYFINA I SZCZECINA26.06.19

W dniach 31 maja do 02 czerwca kresowianie ze Świebodzińskiego Związku Kresowian wyruszyli na historyczno-turystyczną wyprawę.