74 ROCZNICA ZAKOŃCZENIA II WOJNY ŚWIATOWEJ

13.05.19

Polska była pierwszym krajem w Europie i na świecie, który powiedział stanowcze „Nie” dwóm największym totalitaryzmom – narodowemu socjalizmowi niemieckiemu III Rzeszy i sowietom. Zapłaciliśmy za to ogromną cenę, bo blisko sześć milionów obywateli polskich poniosło śmierć. Ponieśliśmy ogromne straty w zabytkach i kulturze, ale pokazaliśmy w czasie wojny, że nigdy się nie poddajemy. Żołnierz polski walczył na wszystkich frontach II wojny światowej i to od pierwszego września aż do końca wojny. Wszyscy powinniśmy pamiętać o tamtych czasach. Dla nas Polaków z oczywistych powodów to jest nakaz. To był największy kataklizm, hekatomba w dziejach świata. Ponad 50 mln ofiar śmiertelnych, milion inwalidów. Ogromne zniszczenia materialne. Nie chcemy przecież żeby te potworności się powtórzyły. Dlatego musimy o nich pamiętać i wyciągać z nich wnioski.

Złożenie symbolicznej wiązanki kwiatów oraz zapalenie zniczy przez kresowian jest dowodem, że pamiętają. Po skromnej uroczystości pod Obeliskiem zebraliśmy się w Domu Kresowym, aby ogrzać się przy ciepłym posiłku i powspominać. A jest o czym, bo z zakończeniem wojny wiąże się eksodus przesiedleń z Kresów Wschodnich.

74 ROCZNICA ZAKOŃCZENIA II WOJNY ŚWIATOWEJ13.05.19

74 lata temu Niemcy podpisały bezwarunkową kapitulację. 8 maja 1945 r. w Europie zakończyła się II Wojna Światowa. Czy II Wojna Światowa jest wciąż żywą częścią naszej historii? Czy też pamięć o niej słabnie, bo jest coraz mniej tych, którzy ją pamiętają?  Pamiętali o niej członkowie Świebodzińskiego Związku Kresowian, którzy zebrali się pod Obeliskiem Kresowym, aby uczcić tych, którzy polegli w walkach o wolność Polski i Europy.

PROF. NICIEJA W ZBĄSZYNKU I ŚWIEBODZINIE12.05.19

7 maja na zaproszenie Świebodzińskiego Związku Kresowian powiat świebodziński odwiedził prof. Stanisław Sławomir Nicieja. Przedpołudniem spotkał się z kresowianami i sympatykami Kresów w DDP Senior-Wigor w Zbąszynku, a popołudniu w Domu Kultury w Świebodzinie.