74 ROCZNICA ZAKOŃCZENIA II WOJNY ŚWIATOWEJ

13.05.19

Polska była pierwszym krajem w Europie i na świecie, który powiedział stanowcze „Nie” dwóm największym totalitaryzmom – narodowemu socjalizmowi niemieckiemu III Rzeszy i sowietom. Zapłaciliśmy za to ogromną cenę, bo blisko sześć milionów obywateli polskich poniosło śmierć. Ponieśliśmy ogromne straty w zabytkach i kulturze, ale pokazaliśmy w czasie wojny, że nigdy się nie poddajemy. Żołnierz polski walczył na wszystkich frontach II wojny światowej i to od pierwszego września aż do końca wojny. Wszyscy powinniśmy pamiętać o tamtych czasach. Dla nas Polaków z oczywistych powodów to jest nakaz. To był największy kataklizm, hekatomba w dziejach świata. Ponad 50 mln ofiar śmiertelnych, milion inwalidów. Ogromne zniszczenia materialne. Nie chcemy przecież żeby te potworności się powtórzyły. Dlatego musimy o nich pamiętać i wyciągać z nich wnioski.

Złożenie symbolicznej wiązanki kwiatów oraz zapalenie zniczy przez kresowian jest dowodem, że pamiętają. Po skromnej uroczystości pod Obeliskiem zebraliśmy się w Domu Kresowym, aby ogrzać się przy ciepłym posiłku i powspominać. A jest o czym, bo z zakończeniem wojny wiąże się eksodus przesiedleń z Kresów Wschodnich.

80 ROCZNICA WYWÓZKI NA NIELUDZKĄ ZIEMIĘ11.02.20

10 lutego będziem pamiętali… tak rozpoczyna się pieśń ułożona w wagonie jednego z pierwszych transportów podążających w daleką, syberyjską głuszę. 80 lat temu władze sowieckie przeprowadziły pierwszą z czterech masowych deportacji obywateli polskich, w czasie, której – wg danych NKWD – do północnych obwodów Rosji i na zachodnią Syberię wywieziono około 140 tys. ludzi. W czasie transportu deportowani umierali z zimna, głodu i wyczerpania.

WIGILIA18.12.19

W poniedziałek – 16.12.2019 r. w HOTELU SEN spotkali się członkowie organizacji pozarządowych na kolacji wigilijnej. W spotkaniu oprócz członków udział wzięli także sympatycy związku, zaproszeni goście i osoby wspierające w codziennej działalności ŚZK .