74 ROCZNICA ZAKOŃCZENIA II WOJNY ŚWIATOWEJ

13.05.19

Polska była pierwszym krajem w Europie i na świecie, który powiedział stanowcze „Nie” dwóm największym totalitaryzmom – narodowemu socjalizmowi niemieckiemu III Rzeszy i sowietom. Zapłaciliśmy za to ogromną cenę, bo blisko sześć milionów obywateli polskich poniosło śmierć. Ponieśliśmy ogromne straty w zabytkach i kulturze, ale pokazaliśmy w czasie wojny, że nigdy się nie poddajemy. Żołnierz polski walczył na wszystkich frontach II wojny światowej i to od pierwszego września aż do końca wojny. Wszyscy powinniśmy pamiętać o tamtych czasach. Dla nas Polaków z oczywistych powodów to jest nakaz. To był największy kataklizm, hekatomba w dziejach świata. Ponad 50 mln ofiar śmiertelnych, milion inwalidów. Ogromne zniszczenia materialne. Nie chcemy przecież żeby te potworności się powtórzyły. Dlatego musimy o nich pamiętać i wyciągać z nich wnioski.

Złożenie symbolicznej wiązanki kwiatów oraz zapalenie zniczy przez kresowian jest dowodem, że pamiętają. Po skromnej uroczystości pod Obeliskiem zebraliśmy się w Domu Kresowym, aby ogrzać się przy ciepłym posiłku i powspominać. A jest o czym, bo z zakończeniem wojny wiąże się eksodus przesiedleń z Kresów Wschodnich.

76 ROCZNICA RZEZI WOŁYŃSKIEJ11.07.19

11 lipca to dzień, w którym upamiętniane są ofiary brutalnych mordów dokonanych na polskich mieszkańcach terenów dawnych Kresów Rzeczypospolitej. Rocznica, która była zapomniana, od kilku lat coraz mocniej przebija się do świadomości Polaków.

WYCIECZKA ŚZK DO GRYFINA I SZCZECINA26.06.19

W dniach 31 maja do 02 czerwca kresowianie ze Świebodzińskiego Związku Kresowian wyruszyli na historyczno-turystyczną wyprawę.