WYCIECZKA ŚZK DO GRYFINA I SZCZECINA

26.06.19

Pierwszy przystanek wyprawy to Siekierki. Cmentarz wojenny 1 Armii Wojska Polskiego po środku cmentarza, 15 października 1961 roku odsłonięto pomnik autorstwa szczecińskiego rzeźbiarza Sławomira Lewińskiego. Ma on 18 metrów wysokości i wykonany jest z granitu. Składa się z obelisku, na którym wiszą dwa grunwaldzkie miecze, w tle widnieją żagle symbolizujące przeprawę przez Odrę, a obok obelisku stoi postać kobiety (matki) z dzieckiem symbolizująca powrót ziem nadodrzańskich do Polski. W kwietniu 1945 roku pomiędzy Siekierkami i Gozdowicami znajdował się pas natarcia 1 Armii Wojska Polskiego, która w ramach operacji berlińskiej uczestniczyła w forsowaniu Odry. Tuż po zakończeniu II wojny światowej zaczęto organizować cmentarz wojenny dla polskich żołnierzy poległych zarówno przy forsowaniu Odry, jak i w walkach o Berlin. Żegna nas czołg pomnik i ruszamy dalej. Następny przystanek to elektrownia „Dolna Odra”, dzięki staraniom prezesa Stowarzyszenia Wspólnota Polska w Gryfinie udostępniono nam zwiedzenie obiektu. W skład Zespołu Elektrowni Dolna Odra wchodzą: Elektrownia Dolna Odra w Nowym Czarnowie koło Gryfina oraz mieszczące się w Szczecinie: Elektrownia Pomorzany i Elektrownia Szczecin. My mogliśmy obejrzeć oddział w Nowym Czarnowie. Podstawowym paliwem jest węgiel kamienny, wykorzystywana jest także biomasa w procesie współspalania. Decyzję o budowie najstarszej – Elektrociepłowni Szczecin podjęto w 1911 roku. Po drugiej wojnie światowej jej eksploatację rozpoczęto w 1947 roku. Przez 10 kolejnych lat – do 1957 roku – prowadzono gruntowną modernizację polegającą na wymianie podstawowych urządzeń, to jest kotłów i turbin. Elektrownia Dolna Odra jest najmłodszą elektrownią Zespołu. Zbudowana została w latach siedemdziesiątych, produkuje energię elektryczną do Krajowego Systemu Elektroenergetycznego oraz zasila w ciepło miasto Gryfino.

Z kresowianami z Gryfina powiązani jesteśmy poprzez postać ks. prałata Jana Palicę. W 1945 roku ks. Palica przybył do Gryfina z Podola. Wraz z mieszkańcami Kałusza prosto z towarowych wagonów zmęczeni i przerażeni przesiedleńcy zaczęli budować wraz ze swoim księdzem nową ojczyznę. Przywieźli ze sobą obraz Matki Bożej Kałuskiej przyjmującej hołd stanów oraz unikalną drogę krzyżową. Obecnie znajdują się one w kościele parafialnym pw. Narodzenia NMP w Gryfinie. W 1958 ks. Palica został proboszczem w Zbąszynku. W naszym miasteczku pozostał na zawsze. W 1968 przechodzi na emeryturę a po śmierci w 1974 roku spoczywa na zbąszyneckim cmentarzu.

Wieczorem pierwszego dnia naszej wyprawy uczestniczymy w integracyjnym spotkaniu członków kresowych stowarzyszeń Gryfińskiej Wspólnoty Polskiej oraz Świebodzińskiego Związku Kresowian. Oprócz charakteru towarzyskiego - było przede wszystkim podpisanie partnerskiej umowy dotyczącej współpracy pomiędzy Zachodniopomorskim Oddziałem Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” koło w Gryfinie reprezentowanego przez Zdzisława Szczepkowskiego, prezesa gryfińskiego koła a stowarzyszeniem „Świebodziński Związek Kresowian” w Świebodzinie reprezentowanym przez wiceprezesa Władysława Kozaka. Uczestnikami gryfińsko-świebodzińskiego spotkania byli m.in.: wiceburmistrz Paweł Nikitiński, przewodniczący Rady Miejskiej Rafał Guga, przewodniczący Rady Powiatu Roman Michalski, radni, Teresa Duniec zawsze wspierająca gryfińskie koło. A jak to zawsze na kresowych spotkaniach bywa, nie obyło się bez wspomnień i śpiewania. W śpiewaniu pomagała kapela ludowa „Borzymianka”.

Drugi dzień naszej wyprawy to zwiedzanie Szczecina, ruszamy na spacer, aby poznać szczecińskie atrakcje turystyczne. Wały Chrobrego tworzą sylwetkę, symbol Szczecina wraz z Muzeum Narodowym, Zamkiem Książąt Pomorskich i katedrą pw. św. Jakuba. Zamek Książąt Pomorskich- ciekawie położony, pięknie odrestaurowany, tajemniczy. Uwaga! naprawdę warto przyglądnąć się wieży zegarowej i jego dość ciekawej konstrukcji. Pomnik Czynu Polaków jest wyrazem szacunku i podziękowań za naukę, walkę, pracę dla Polski, trzem pokoleniom: pokoleniu Polonii szczecińskiej sprzed II wojny światowej, pokoleniu powojennego Szczecina, pokoleniu rozbudowującemu miasto.  Pełni wrażeń wracamy na miejsce noclegu.

Ostatni trzeci dzień także niesie atrakcje, po mszy św. udajemy się na rondo ks. prałata Jana Palicy gdzie umieszczona jest tablica pamiątkowa. Teraz czas na atrakcje Gryfina - Powierzchniowy pomnik przyrody Krzywy Las. Krzywy Las to wyjątkowy pomnik przyrody znajdujący się w miejscowości Nowe Czarnowo, cztery kilometry na południe od Gryfina. Wiek drzew szacuje się na około 77 lat. Posadzono je prawdopodobnie w 1934 roku. Na temat jego powstania krążą różne opowieści. Jedna z nich mówi, że tak dziwne ukształtowanie pni drzew jest wynikiem przejazdu przez młodnik czołgów pod koniec drugiej wojny światowej. Bardziej prawdopodobna wydaje się wersja mówiąca o świadomym działaniu leśnika, który specjalnie tak formował pnie drzew, żeby można było z nich wytwarzać gięte meble lub płozy do sań. Kto wie, czy nie było to robione z myślą o produkcji tak zwanych "sań rogatych" popularnych od XIX wieku. Bez względu na cel, w jakim hodowano te osobliwe drzewa są one dziś jedną z największych atrakcji przyrodniczych ziemi zachodniopomorskiej.

Starczy wrażeń, jest ich tyle, że trzeba je uporządkować. Wracamy do domu po drodze dzielimy się wrażeniami i umawiamy się na kolejną wyprawę.

ZEBRANIE SPAWOZDAWCZE za 2022 r.20.10.23

Zarząd Świebodzińskiego Związku Kresowian   zwołuje na  23 listopada 2023 r.   ( czwartek)
ZEBRANIE SPAWOZDAWCZE  za 2022 r. - Godzina 16.00

Zapraszamy02.07.23

Zapraszamy na Mszę św. w 80 rocznicę Krwawej Niedzieli na Wołyniu, która odbędzie się w Sankruarium Miłosierdzia Bożego w Świebodzinie o godz. 16.30, poprzedzona (o godz.16.00)  prelekcją
ks. prof. dr hab. Józefa Szymańskiego.