KOLEJNA PIELGRZYMKA ŚZK DO ROKITNA

26.07.19

Okazja do tego podwójna, niedawno 11 lipca obchodziliśmy 76 rocznicę zbrodni wołyńskiej. Rocznica, która była zapomniana, od kilku lat coraz mocniej przebija się do świadomości Polaków. W tym dniu obchodzimy Narodowy Dzień Pamięci Ofiar Ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów na obywatelach II Rzeczypospolitej Polskiej. 11 lipca to rocznica tzw. „Krwawej niedzieli” z 1943 r., podczas której na Wołyniu doszło do największej fali mordów na Polakach. W tym roku ze względów organizacyjnych wyjazd został opóźniony i nie odbył się w pierwszą niedzielę lipca jak dotychczas tradycyjnie kresowianie pielgrzymowali do stóp Matki Boskiej. W czasie mszy św. ks. kustosz Piotr Bortnik wspominał pomordowanych kresowian i wraz ze wszystkimi modlił się za nich oraz za jeszcze żyjących i ich rodziny. Po mszy Kresowianie udali się, jak co roku pod swoją tablicę umieszczoną na Kapliczce Matki Boskiej Ostrobramskiej. W tym roku to szczególna okazja, 10 lat temu 5 lipca odsłonięta została tablica. Umieszczony na niej wizerunek trzech krzyży wileńskich i napis „Dziękujemy Ci Matko, że jesteś nadal z nami” przypomina wygnańcom z Kresów ich rodzinne strony. Odsłonięcia tablicy dokonał ówczesny prezes ŚZK Ludwik Zalewski, a tablicę poświęcił ówczesny kustosz ks. Tadeusz Kondracki. Ksiądz Tadeusz pochodził także z Kresów i sprawy związane z tymi ziemiami były mu bardzo bliskie.

Po chwili zadumy i wspólnej modlitwie, złożono kwiaty i zapalono znicze. Teraz chwila na indywidualne spacery po parku, odpoczynek w cieniu drzew i powrót do domu. Wrócimy tu w przyszłym roku.