KRESOWIANIE ROCZNICĘ NIEPODLEGŁOŚCI OBCHODZĄ Z WYCHOWANKAMI SOSW

03.12.19

Dnia 8 listopada w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Zbąszyniu odbyło się kolejne spotkanie z okazji 101 rocznicy Odzyskania Niepodległości. Apel został przygotowany przez panie Bożenę Bułczyńską, Wiesławę Kluj, Dorotę Zakrzewską nauczycielki z SOSW pod kierownictwem Pana Olgierda Chomicza członka Koła Terenowego Kosieczyn – Zbąszynek Świebodzińskiego Związku Kresowian. Współpraca SOSW ze Związkiem Kresowian trwa już 9 lat.  Spotkanie rozpoczęło się, jak co roku od złożenia kwiatów pod obeliskiem Sybiraków w Zbąszyniu, w którym udział brali przedstawiciele Związku Kresowian oraz uczniowie z SOSW. Następnie zebrani przeszli do Ośrodka, gdzie na placu apelowym odbył się uroczysty Apel Poległych. Potem młodzież z klas Szkoły Przysposabiającej do Pracy wraz z zaproszonymi gośćmi przeszła do budynku szkolnego na inscenizacje III rozbiorów polski wraz z powstaniami: Listopadowym i Styczniowym. Aktorami byli wychowankowie SOSW, ale główną rolę zagrał Pan Olgierd. Na zakończenie w podziękowaniu za poświęcony czas i zaangażowanie całego Związku Pani Wiesława Kluj przedstawiła wiersz Pana Olgierda pod tytułem ,,Co nieco o jesieni”. Apel ten miał na celu oddanie hołdu poległym i walczącym o odzyskanie Niepodległości oraz przybliżenie dziejów ojczyzny naszym uczniom oraz uczczenie kolejnej rocznicy Niepodległości.

Głównym zadaniem SOSW jest przygotowanie wychowanków w miarę ich możliwości do udziału w życiu społecznym i takie spotkania na pewno w tej pracy pomagają. Młodzież ich wyczekuje z radością i serdecznie wita wszystkich znajomych.

77 ROCZNICA RZEZI WOŁYŃSKIEJ16.07.20

11 lipca to dzień, w którym upamiętniane są ofiary brutalnych mordów dokonanych na polskich mieszkańcach terenów dawnych Kresów Rzeczypospolitej. W przypadającą w tym roku 77 rocznicę zbrodni wołyńskiej – obchodzony jest w Polsce po raz kolejny, Narodowy Dzień Pamięci Ofiar Ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów na obywatelach II Rzeczypospolitej Polskiej. Dzień ten został ustanowiony 22 lipca 2016 r. specjalną uchwałą Sejmu.

Świebodziński Związek Kresowian pielęgnuje pamięć o wszystkich przesiedleńcach. W tym roku mija 75 lat od zakończenia II wojny światowej 08.06.20

Druga wojna światowa położyła się cieniem również nad Polską. Po jej zakończeniu w 1945 roku nasz kraj był już inny. Rozpoczęła się wielka migracja ludzi na Ziemie Odzyskane.