KRESOWIANIE ROCZNICĘ NIEPODLEGŁOŚCI OBCHODZĄ Z WYCHOWANKAMI SOSW

03.12.19

Dnia 8 listopada w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Zbąszyniu odbyło się kolejne spotkanie z okazji 101 rocznicy Odzyskania Niepodległości. Apel został przygotowany przez panie Bożenę Bułczyńską, Wiesławę Kluj, Dorotę Zakrzewską nauczycielki z SOSW pod kierownictwem Pana Olgierda Chomicza członka Koła Terenowego Kosieczyn – Zbąszynek Świebodzińskiego Związku Kresowian. Współpraca SOSW ze Związkiem Kresowian trwa już 9 lat.  Spotkanie rozpoczęło się, jak co roku od złożenia kwiatów pod obeliskiem Sybiraków w Zbąszyniu, w którym udział brali przedstawiciele Związku Kresowian oraz uczniowie z SOSW. Następnie zebrani przeszli do Ośrodka, gdzie na placu apelowym odbył się uroczysty Apel Poległych. Potem młodzież z klas Szkoły Przysposabiającej do Pracy wraz z zaproszonymi gośćmi przeszła do budynku szkolnego na inscenizacje III rozbiorów polski wraz z powstaniami: Listopadowym i Styczniowym. Aktorami byli wychowankowie SOSW, ale główną rolę zagrał Pan Olgierd. Na zakończenie w podziękowaniu za poświęcony czas i zaangażowanie całego Związku Pani Wiesława Kluj przedstawiła wiersz Pana Olgierda pod tytułem ,,Co nieco o jesieni”. Apel ten miał na celu oddanie hołdu poległym i walczącym o odzyskanie Niepodległości oraz przybliżenie dziejów ojczyzny naszym uczniom oraz uczczenie kolejnej rocznicy Niepodległości.

Głównym zadaniem SOSW jest przygotowanie wychowanków w miarę ich możliwości do udziału w życiu społecznym i takie spotkania na pewno w tej pracy pomagają. Młodzież ich wyczekuje z radością i serdecznie wita wszystkich znajomych.

10 LUTEGO BĘDZIEM PAMIĘTALI?13.02.21

10 lutego będziem pamiętali…

Przyszli Sowieci, gdyśmy jeszcze spali,

I nasze dzieci na sanie wsadzili,

Wszystkich Polaków na Sybir gonili.

Tak brzmią pierwsze słowa pieśni śpiewanej przez polskich zesłańców, wyrzuconych brutalnie ze swych rodzinnych gniazd nocą z 10 na 11 lutego. Pieśni ułożonej w wagonie jednego z pierwszych transportów podążających w daleką, syberyjską głuszę, a potem nuconej przez kolejne pokolenia sybirackich rodzin.

75 ROCZNICA PRZYJAZDU PIERWSZYCH TRANSPORTÓW WYGNAŃCÓW Z KRESÓW19.11.20

15 kwietnia tego roku przypadała 75 rocznica przyjazdu pierwszych transportów wygnańców z Kresów do Zbąszynka. Koło Terenowe Świebodzińskiego Związku Kresowian Kosieczyn-Zbąszynek planowało uczcić tę rocznicę okolicznościowymi imprezami, niestety pandemia koronowirusa pokrzyżowała te plany.