WIGILIA

18.12.19

W poniedziałek – 16.12.2019 r. w HOTELU SEN spotkali się członkowie organizacji pozarządowych na kolacji wigilijnej. W spotkaniu oprócz członków udział wzięli także sympatycy związku, zaproszeni goście i osoby wspierające w codziennej działalności ŚZK .

Atmosfera wigilijna , która zapanowała po prezentacji przez zespół ECHO KRESÓW kilku bardzo ładnych kolęd kontynuowali przybyli na spotkanie księża ; dziekan Zbigniew Matwiejów i kapelan ŚZK Zbigniew Dymitruk.

Po podzieleniu się opłatkiem i życzeniach zapanowała atmosfera domowej wigilii. Spotkanie przebiegało w miłej atmosferze, a podane przez szefa kuchni potrawy były smaczne i przypominały zapamiętany z dzieciństwa smak.

Wszyscy uczestnicy spotkania życzyli sobie nawzajem … spotkania za rok przy wigilijnym stole.

P.S.

Ksiądz kapelan zacytował fragment piosenki „ Gdzie jest nasze Betlejem” – cytujemy ;

Ile żalu i goryczy w każdym z nas,

Ile gniewu w dniu codziennym – przyznaj sam.

Omijamy się nawzajem

Naszym nowym obyczajem –

Ile żalu i goryczy w każdym z nas …

Ile złości i zawiści w słowach brzmi,

Ile minut niegodziwych liczą dni …

Obcy sobie i zgorzkniali,

Niby wielcy a jak mali…

Gdzie jest nasze Betlejem,

Nasze polskie Betlejem?

Gdzie stajenka biedna i licha ?

Gdzie kolęda święta i cicha ?....

Świebodzin; 17.12.2019 r. Organizator spotkania ;

Świebodziński Związek Kresowian - Mirosław Algierski