78 ROCZNICA RZEZI WOŁYŃSKIEJ

13.07.21

11 lipca to rocznica tzw. „Krwawej niedzieli” z 1943 r., podczas której na Wołyniu doszło do największej fali mordów na Polakach. Tego dnia oddziały UPA dokonały skoordynowanego ataku na 99 polskich miejscowości na Wołyniu. Było to apogeum mordów prowadzonych od lutego 1943 roku do wiosny 1945 roku. Badacze obliczają, że tylko tego jednego dnia mogło zginąć ok. 8 tys. Polaków – głównie kobiet, dzieci i starców. Ludność polska ginęła od kul, siekier, wideł, noży i innych narzędzi, nierzadko w kościołach podczas Mszy św. i nabożeństw.

W Zbąszynku 09.07.2021r w samo południe, czyli przypuszczalnie wtedy, kiedy ginęli nasi rodacy, władze miasta zaprosiły mieszkańców pod pomnik dla upamiętnienia tych wydarzeń. Niech Bóg, Ojczyzna i Potomni nigdy nie zapomną o mieszkańcach Kresów – te słowa wyryte są na pomniku. Słowo pomnik wywodzi się od słowa pomnę, pamiętam i my też pamiętamy. I dla pamięci o tych, co zostali pomordowani, a nie w celu osądzania winnych, co roku spotykamy się przy pomniku – powiedział w swym wystąpieniu Burmistrz Zbąszynka Wiesław Czyczerski. Wspominał tamte wydarzenia sprzed 78 lat, które zapoczątkowała Krwawa Niedziela. Gehennę polskiej ludności, likwidację całych wsi, z których nieliczni się uratowali. W tym roku naszym obchodom towarzyszył plakat Fundacji Wołyń Pamiętamy. Po wystąpieniu burmistrza złożono kwiaty i zapalono znicze oraz odmówiono modlitwę za poległych i pomordowanych Kresowian, którą poprowadził ks. kan. Jerzy Kordiak. Sztandary Związku Harcerstwa Polskiego i Świebodzińskiego Związku Kresowian uświetniły to spotkanie, na które przybyło wielu kresowian ich potomków oraz mieszkańców gminy.

OGŁOSZENIE09.08.21

Niniejszym zawiadamiamy  , że odbędzie się  zebranie sprawozdawczo – wyborcze Świebodzińskiego Związku Kresowian.

78 ROCZNICA RZEZI WOŁYŃSKIEJ13.07.21

11 lipca to dzień, w którym upamiętniane są ofiary brutalnych mordów dokonanych na polskich mieszkańcach terenów dawnych Kresów Rzeczypospolitej. Rocznica, która była zapomniana, od kilku lat coraz mocniej przebija się do świadomości Polaków. W przypadającą w tym roku 78 rocznicę zbrodni wołyńskiej – obchodzony jest w Polsce po raz kolejny, Narodowy Dzień Pamięci Ofiar Ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów na obywatelach II Rzeczypospolitej Polskiej. Dzień ten został ustanowiony 22 lipca 2016 r. specjalną uchwałą Sejmu.