WYCIECZKA NA ZIEMIĘ KŁODZKĄ

05.10.21

Członkowie Świebodzińskiego Związku Kresowian w dniach 10-12 września wyjeżdżali na Ziemię Kłodzką. Podstawowym celem naszego wyjazdu było nawiązanie kontaktów z Kresowianami Ziemi Kłodzkiej i poznanie ich historii przesiedleń. Do takiego spotkania doszło w pięknym Centrum Aktywności Lokalnej w Kłodzku, było to spotkanie z przedstawicielami Stowarzyszenia Kresowian Ziemi Kłodzkiej.

Zwiedziliśmy Ziemię Kłodzką, Kudowę Zdrój, Kaplica Czaszek, Błędne Skały – labirynty i przejścia bardzo się podobały naszym Kresowianom, Wambierzyce – przepiękną bazylikę oraz ruchome szopki, Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju  - piękne arkusze czerpanego papieru i metody ich produkcji, oczywiście twierdza Kłodzko została zdobyta. Odwiedziliśmy również Jaskinię Niedźwiedzią w Kletnie.
Ten trzydniowy wyjazd obfitował w różne atrakcje, ale najcenniejsze jest dla nas nawiązanie współpracy z Kresowianami Ziemi Kłodzkiej. Mamy nadzieję, że wkrótce nas odwiedzą.