Z KRESÓW NA KRESY

20.10.21

W dniach 14 i 15 października Świebodziński Związek Kresowian zaprosił na spotkanie z przedstawicielem Instytutu Pamięci Narodowej Oddział w Poznaniu panem Krzysztofem Mazurem. W dniu 14. 10 spotkanie odbyło się w Domu Kresowym w Świebodzinie natomiast 15.10 w Domu Dziennego Pobytu Senior-Wigor w Zbąszynku. DDP Senior-Wigor był współorganizatorem zbąszyneckiego spotkania.

Tematem spotkania były przesiedlenia ludności polskiej z Kresów Wschodnich. Pan Krzysztof  nakreślił rys historyczny przesiedleń oraz omówił w prosty i zrozumiały sposób przebieg masowej akcji wysiedleńczej. Odniósł się również do rodzinnych wspomnień i doświadczeń z tego okresu przekazanych przez członków jego rodziny. Podczas spotkania seniorzy zapoznali się z zadaniami Instytutu Pamięci Narodowej oraz otrzymali informacje o bazie IPN skierowanej do osób poszukujących krewnych zaginionych w czasie II wojny światowej. Uczestnicy spotkania przekazywali swoje doświadczenia rodzinne z tamtego okresu. Do Zbąszynka pierwszy transport przesiedleńców dotarł 15.04.1945 roku, trwały jeszcze wtedy działania wojenne. Jeden z uczestników tego transportu wspominał, że w dniu przyjazdu musieli się chować przed nalotem niemieckim. Spotkanie zakończyła wspólna wymiana doświadczeń oraz indywidualne przeżycia na tematy związane z tym okresem historii, które wpłynęła na losy bardzo wielu rodzin z naszego terenu.